Ledarskapsutbildning på distans

Att gå en ledarskapsutbildning på distans

Ledarskapsutbildning distans
Utbildningen direktsänds och du deltar på distans via din dator.

Ibland är en ledarskapsutbildning på distans det bästa alternativet. Som chef kan det vara svårt att hinna med att avsätta den tid som behövs för en fysisk utbildning, speciellt om du är ny som chef. Det kan också vara restriktioner eller policys som förhindrar att du kan delta i en klassrumskurs just nu. Som tur är behöver kompetensutvecklingen inte stanna upp för det. Genom att gå en ledarskapsutbildning på distans får du möjlighet att lära dig mer om ledarskap, chefskap och konsten att leda andra.

Utbilda dig online

Hur går då en distansutbildning till? De flesta av Hjärtum Utbildnings utbildningar för ledare kan du gå antingen i klassrum eller på distans. Ledarskapsutbildning online innebär att du deltar i den ordinarie klassrumsutbildningen via din dator. Utbildningen direktsänds och du ser och hör samma saker som deltagarna på plats. Har du frågor ställer du dem direkt till utbildningsledaren. Tänk på att ha en bra internetuppkoppling samt headset eller hörlurar. Det gör att du undviker teknikstrul och får ut mer av utbildningen.

Ledarskapsutbildning – skillnad mellan fysisk och digital

Vissa skillnader under en ledarskapsutbildning är uppenbara, såsom möjlighet till nätverkande och samtal med övriga deltagare. Deltar du på distans fikar och äter du själv och kan av naturliga skäl inte delta i diskussionerna under pauserna. Blir det grupparbeten så gör du dem antingen på egen hand eller i digitala grupprum tillsammans med andra som är med på distans. Men i övrigt får du samma information och lärdomar som de som är med på plats. Efter ledarskapsutbildningen har du också möjlighet att prata enskilt med utbildaren, om det är något du vill ha förklarat eller om du vill diskutera något. Detta kan du göra direkt efter utbildningen, eller någon dag efteråt.

Hur fungerar tekniken under en ledarskapsutbildning online?

Det finns olika program på marknaden att koppla upp sig mot en ledarskapsutbildning på distans. Mest kända är Zoom, Teams och Google Meet. Före utbildningen får du information om vilket program som kommer att användas och en beskrivning av hur du ansluter dig. Du behöver inte ha programvaran på din dator, utan kan delta via webbläsaren, men det är inget vi rekommenderar.

Teknisk utrustning under utbildningen

Du får mycket bättre prestanda om du installerar programvaran på datorn. Det är i stort sett alltid gratis. Ett bra tips är att göra en provanslutning före utbildningen, för att kontrollera att du kan ansluta. Ibland kan era brandväggar påverka, så det är bra att kolla upp detta i förväg. I utbildningslokalen finns skärm, videokamera, dator, mikrofon och bra belysning. Allt för att du ska se och höra så bra som möjligt. Idag finns fantastisk teknisk utrustning och programvara som ser till att din ledarskapsutbildning i princip flyttas hem till dig.

Ledarskapsutbildning på distans fungerar

Det fungerar verkligen bra att gå en ledarskapsutbildning på distans. I och med att vi oftast filmar en klassrumsutbildning blir känslan mer av en utbildning, än om du enbart hade fått ta del av delade powerpoint-bilder. Hos oss ser du klassrummet och de som finns i det och du ser en utbildningsledare som rör sig i rummet, vilket ger liv till utbildningen. Du blir kan bli direkt tilltalad och kan även prata direkt till klassrummet.

Egen utbildningslokal

I vår egen utbildningslokal har vi 2 skärmar; en som du ser och där kursledaren oftast visar sina bilder, en som vi i lokalen ser och som visar er som är med på distans. På så sätt kan vi se när du gör tummen upp, vinkar, nickar, skakar på huvudet osv, vilket gör det enkelt att kommunicera. Du måste med andra ord inte alltid prata för att interagera, utan kan visa mycket med kroppsspråket. Ett tips när du vill säga något är att trycka på mellanslagstangenten på skrivbordet och sedan prata. Mellanslagstangenten fungerar som en av- och på-stängningsknapp för mikrofonen i datorn. Tryck för att prata, släpp för att mjuta. Enkelt och smidigt när du vill säga något snabbt under en ledarskapsutbildning på distans.

Ledarskapsträning som passar dig

Att du själv kan välja mellan att delta fysiskt eller på distans gör att du kan få ledarskapsträning som passar dig bäst. Många uppskattar möjligheten till att komma bort en stund, som en ledarskapsutbildning i klassrum ger. Andra tycker det är jättebra att slippa resor och väljer en distansutbildning. Båda typerna av utbildning ger dig träning i att leda och ger dig många nya insikter om ledarskapet. Du får lära dig metoder som du kan börja praktisera direkt, till exempel sätt att coacha, att hantera konflikter, att sätta upp mål och motivera dina medarbetare.

Konkreta kunskaper under utbildningen

Om du undrar vad man gör på en ledarskapsutbildning rent konkret så handlar det om att ge dig verktyg för att dels förstå dig själv, dels förstå vad det är som gör att andra vill bli ledda av dig.
En riktigt bra ledarskapsutbildning ger dig dels redskap för att komma underfund med dina styrkor och svagheter, dels verktyg för att leda i många olika situationer. En utbildning är utvecklande för din person och ditt ledarskap. Du får hjälp att hitta din egen stil som ledare, vilket är viktigt för att du ska kunna sätta din egen prägel på ditt ledarskap. Med egen ledarstil kommer ett äkta och förtroendeskapande ledarskap och här är en ledarskapsutbildning ett första steg på vägen mot att hitta vad som definierar dig som ledare.
Rulla till toppen