Att erkänna sina misstag som ledare

En besvärlig situation

Erkänn dina misstagIgår gjorde jag ett misstag som ledare och hamnade i en besvärlig situation. Jag skulle gå igenom en punkt under avdelningsmötet, men var inte förberedd till hundra procent. Jag hade helt enkelt inte hunnit sätta mig in i ämnet ordentligt, men kände ändå att jag var tvungen att ta upp det på mötet. Detta var inte ett bra beslut från min sida. Det dröjde inte länge förrän första frågan kom, och jag kunde inte ge ett bra svar. Sedan kom en fråga till och ännu en och min trovärdighet sjönk i takt med de undvikande svaren. Jag såg direkt på personalens blickar och kroppsspråk att jag var ute på tunn is. Stämningen i rummet blev tryckt. Hur skulle jag rädda situationen? Jo, genom rätt kommunikation i ledarskapet.

Erkänn misstagen

Vad innebär då rätt kommunikation som ledare i detta fall? Jag insåg till slut att det enda rätta var att erkänna min okunskap. Att erkänna att mina kunskaper inom området inte var tillräckliga och att jag borde undersökt fakta närmare, innan jag tog upp det på mötet, satt långt inne för mig. Jag är van vid att vara påläst och trygg i mina kunskaper. Det var nog delvis därför som jag trodde att mina lärdomar skulle räcka även denna gång. Jag blev helt enkelt för självsäker. Mina medarbetare genomskådade mig dock väldigt snabbt. Så jag fick ta tjuren vid hornen och erkänna att jag inte skulle tagit upp ämnet innan jag undersökt alla fakta. Jag bad om att få återkomma när jag hunnit studera det vidare.

Reaktionen från medarbetarna

Så snart jag gjort mitt erkännande kunde jag bokstavligen känna hur trycket i rummet lättade. Någon sa OK bra, gör det. En annan sa Inga problem, vi tar upp det igen senare. Sedan fanns det så klart någon som inte kunde låta bli att gotta sig åt mitt elände och poängterade att det borde du tänkt på från början. Sådana är vi människor. De flesta accepterar att vi gör misstag, eftersom de vet att de själva gör fel ibland. Andra, ofta de med låg självkänsla, tar gärna chansen att trycka ner någon ytterligare. När det inträffar så kom ihåg att detta innerst inne är osäkra människor. Det har inte med dig och ditt misstag att göra. Låt dem inte dra ner dig, utan bara nicka, le och gå vidare.

Den mänskliga ledaren

Även ledaren är bara människa. Du har en egen ryggsäck att bära, som är fylld med dina erfarenheter och som präglar vem du är. Det är lätt att tro att bara för att någon blir ledare eller chef så upphör människan bakom att existera. Tvärtom blir människan och personligheten än mer framträdande och viktig. Ingen begär att du ska vara felfri, men du har förvisso andra krav på dig. Din personal kräver att du har tillräckligt med kunskaper för att kunna leda dem och verksamheten. Du ska våga fatta beslut och våga ta tag i jobbiga situationer. Till exempel situationen i mötesrummet, där jag fick erkänna min okunskap i ett visst ämne. Att reda ut en sådan sits gör mig till en ledare som andra kan ha fortsatt förtroende för.

Rulla till toppen