Ledarskapsutbildning på distans

Att gå en ledarskapsutbildning på distans

Ledarskapsutbildning distans
Utbildningen direktsänds och du deltar på distans via din dator.

Ibland är en ledarskapsutbildning på distans det bästa alternativet. Som chef kan det vara svårt att hinna med att avsätta den tid som behövs för en fysisk kurs, speciellt om du är ny som chef. Det kan också vara restriktioner eller policys som förhindrar att du kan delta i en klassrumskurs just nu. Som tur är behöver kompetensutvecklingen inte stanna upp för det, utan genom att gå en ledarskapsutbildning på distans får du möjlighet att lära dig mer om ledarskap, chefskap och konsten att leda andra.

De flesta av Hjärtum Utbildnings ledarskapsutbildningar kan du gå antingen i klassrum eller på distans. Med distans menas här att du deltar i den ordinarie klassrumsutbildningen via din dator. Utbildningen direktsänds och du ser och hör precis samma saker som deltagarna på plats. Har du frågor skriver du dem i chattfunktionen och får svar allt eftersom. Vill du ställa frågor verbalt finns funktioner även för det.

Skillnader mellan fysisk närvaro och digital närvaro

Vissa skillnader är uppenbara, såsom möjlighet till nätverkande och samtal med övriga deltagare. Deltar du på distans fikar och äter du själv och kan av naturliga skäl inte delta i diskussionerna under pauserna. Blir det grupparbeten så gör du dem antingen på egen hand eller i digitala grupprum tillsammans med andra som är med på distans. Men i övrigt får du samma information och lärdomar som de som är med på plats. Efter ledarskapsutbildningen har du också möjlighet att prata enskilt med utbildaren, om det är något du vill ha förklarat eller om du vill diskutera något. Detta kan du göra direkt efter kursen, eller någon dag efteråt.

Hur fungerar tekniken?

Det finns olika program på marknaden att koppla upp sig mot en ledarskapsutbildning på distans. Mest kända är Zoom, Teams och Google Meet. Före utbildningen får du information om vilket program som kommer att användas och en beskrivning av hur du ansluter dig. Du behöver inte ha programvaran på din dator, utan kan delta via webbläsaren. Ett bra tips är att göra en provanslutning före utbildningen, för att kontrollera att du kan ansluta. Ibland kan era brandväggar påverka, så det är bra att kolla upp detta i förväg.

I utbildningslokalen finns skärm, videokamera, dator, mikrofon och bra belysning. Allt för att du ska se och höra så bra som möjligt. Idag finns fantastisk teknisk utrustning och programvara som ser till att utbildningen i princip flyttas hem till dig.

Ledarskapsutbildning på distans fungerar

Det fungerar verkligen bra att gå en utbildning i ledarskap på distans. I och med att vi oftast filmar en klassrumskurs blir känslan mer av en kurs, än om du enbart hade fått ta del av delade powerpoint-bilder. Hos oss ser du klassrummet och de som finns i det och du ser en utbildningsledare som rör sig i rummet, vilket ger liv till utbildningen. Du blir kan bli direkt tilltalad och kan även prata direkt till klassrummet. I vår egen kurslokal har vi 2 skärmar; en som du ser och där kursledaren oftast visar sina bilder, en som vi i lokalen ser och som visar er som är med på distans. På så sätt kan vi se när du gör tummen upp, vinkar, nickar, skakar på huvudet osv, vilket gör det enkelt att kommunicera.

Du måste med andra ord inte alltid prata för att interagera, utan kan visa mycket med kroppsspråket. Ett tips när du vill säga något är att trycka på mellanslagstangenten på skrivbordet och sedan prata. Mellanslagstangenten fungerar som en av- och på-stängningsknapp för mikrofonen i datorn. Tryck för att prata, släpp för att mjuta. Enkelt och smidigt när du vill säga något snabbt.